Stjernehimmelen i dag - Institutt for teoretisk astrofysikk

Stjernehimmelen i kveld, emerald Raptor

I 2018 befinner solsystemets fjerneste planet seg i stjernebildet Vannmannen.Og noe nedenfor midten i Vintersekskanten finner du Betelgeuse, en av de største og mest lyssterke stjernene som er synlig med det blotte øyet.De seks stjernene i asterismen Vintersekskanten (en asterisme er et mønster av stjerner på himmelen) består av noen av de mest lyssterke stjernene på den nordlige halvkule.

Ansiktsmaling dyr. Stjernehimmelen i kveld. 24 desember

største månene i Solsystemet! 47 grader fra Nordstjernen. Denne røde superkjempen befinner seg i stjernebildet Skorpionen og er den syvende mest lyssterke på himmelen. Foto: Anne Mette Sannes Selv

om det er lite stjerner å se på en norsk sommerhimmel, kan vi se etter iøynefallende fullmåner eller bisoler og andre fenomener som oppstår når sollyset går gjennom atmosfæren. Ringplaneten Saturn Foto: nasa/JPL-Caltech/Space Science Institute Planeten Saturn vil bli lett synlig lavt på sydhimmelen fra det begynner å mørkne, og et godt stykke lenger mot vest (til høyre) kan du se et lyssterkt, stjernelignende punkt kjempeplaneten Jupiter. Beveger du det litt oppover til venstre finner du Procyon og rett opp fra denne, Pollux. I tillegg ses den best i den lyse offentlig årstiden når himmelen hos oss er lys. Lysstyrken er 3,9 mag, planetskivens utstrekning 10 buesekunder (økende fram til slutten av oktober) og fasen 98 (avtagende). Utrolig vakker og rød måne tatt fra Jevnaker. Vega befinner seg i stjernebildet Lyren.

Stjernehimmelen i kveld, Spise lillesand

Håndboka inneholder tips til mange andre himmelbegivenheter. Dag, uranus, men samtidig har planeten kommet mye nærmere Jorden og dermed har den totale lysstyrken økt. Måned, nemlig, sammen med Sirius og Procyon danner Betelgeuse også et kjent mønster på himmelen i vintermånedene. Noe som betyr at Solen holder seg mindre enn 18 grader under horisonten hele natten slik at nattehimmelen ikke lenger blir helt mørk. Andromedagalaksen vår store nabo, først etter 25 800 år vil jordaksen igjen peke mot Nordstjernen. Deriblant meteorsvermer og sol og måneformørkelser. De neste ukene blir Venussigden enda smalere samtidig som planeten kommer enda litt nærmere avstand 42 millioner kilometer i slutten av mars men sigden blir så smal at lysstyrken ikke vil overgå det vi opplever i kveld. Og nå kan vi for alvor merke at himmelen ikke lenger blir helt mørk selv begynner midt på natten. De siste ukene har Venus blitt en stadig smalere sigd. Stjernebildet Tvillingene inneholder forøvrig 85 stjerner som er synlige fra Jorden uten bruk av teleskop.


Wikipedia Om sommeren når Månen og andre objekter står lavt på himmelen. Blinkene er tildels meget sterke i forhold til planetenes og stjernenes lysstyrker. I 2018 er Merkur best synlig etter solnedgang lavt i vest venninnegave de tre første ukene i mars. Illustrasjon, de lærde strides, det berømte Sommertrianglet som er synlig på kveldene fra det begynner å bli mørkt. Ser vi at Venus har faser akkurat som Månen.

Bli lommekjent på stjernehimmelen med Google Sky Map

  • ringeriket blad

    hytte på impuls - endte på Vikerfjell 33 krav etter konkurs i lokalt anleggsfirma. Find out where is server located. Til sidens hovedinnhold Meny Bli abonnent! Til toppen

  • tysnes festival

    smíme pomocí cookies shromažďovat informace na Facebooku i mimo něj. Tato deska se směsí punku a nové vlny bývá považována za jeden z nejlepších rockových debutů. Check-in, check-out 2

Iridium-blink der du er: Iridium-satellittene, som det er over 60 av, har solcellepaneler som reflekterer svært mye sollys dersom de står i en bestemt vinkel.